14/06/2020 – REDACCIÓ /
L’Ajuntament de Sant Cugat està a punt per a una campanya d’incendis forestals, que comença el dilluns 15 juny i que acaba el 15 de setembre. Una campanya marcada pel temporal Glòria i pels episodis de fortes pluges de l’abril.
A causa d’aquests episodis meteorològics van caure desenes d’arbres en zona forestal. L’Ajuntament i el Parc de Collserola han fet un esforç important per retirar-los, especialment els que dificultaven l’accessibilitat als camins de la xarxa de prevenció d’incendis.
A la presentació d’aquesta campanya la regidora de sostenibilitat Alba Gordó s’ha referit a aquesta qüestió i ha dit que cal prendre mesures per fer front a l’emergència climàtica.
“Els episodis tan extraordinaris que estem vivint, com per exemple el temporal Glòria, malauradament cada vegada són més normals. Aquesta situació està relacionada amb l’emergència climàtica. Per això hem de ser conscients de la importància d’actuar per fer front a aquesta emergència, ja que el canvi de clima té uns efectes devastadors que també es deixen notar a Sant Cugat”.
Alba Gordó, regidora de sostenibilitat
El pressupost de la campanya de prevenció d’incendis
Per prevenir el màxim nombre d’incendis a la zona boscosa de Sant Cugat, l’Ajuntament ha comptat amb el mateix pressupost que l’any passat, prop de 200.000 euros. Amb aquest pressupost s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment de 87,6 hectàrees en espais com can Barata (12,21 hectàrees), la Floresta (53,68), Sol i Aire (12,49) i can Trabal (9,22).
Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha remarcat la importància de les tasques de prevenció d’incendis i la bona feina feta per part de tots els cossos que hi participen. Carol també ha apel·lat a la responsabilitat i la col·laboració de la ciutadania per ser el màxim d’eficients en la prevenció d’incendis.
“l’any passat es van cremar 0,88 hectàrees en un total de 7 incendis en zones bàsicament de matolls. Són unes bones dades però de cap de les maneres això ens ha de fer abaixar la guàrdia”.
Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana
El material i els efectius per a la prevenció d’incendis
A més, enguany l’Ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre camió cuba de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). Així mateix, el municipi compta amb l’ajuda del Grup d’Intervenció de l’ADF (voluntariat); Protecció Civil i el Grup de Voluntaris de Protecció Civil; el cos de la Policia Local; Creu Roja; o altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.
L’Ajuntament també compta aquest any amb la incorporació de 6 Agents Auxiliars que ajudaran a ampliar la vigilància preventiva en les zones de més risc i informar la ciutadania. També se segueix duent a terme el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal): amb l’ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s’avaluen i s’informa sobre els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc.) que es trobin aïllades en zona forestal. Així mateix, enguany Sant Cugat forma part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI).
La campanya de prevenció d’incendis forestals de l’Ajuntament de Sant Cugat compta enguany amb una imatge i un lema renovats que passa a ser “Ni una espurna!” que vol transmetre als santcugatencs tres missatges:
- La millor manera de combatre un incendi és que no s’arribi a produir.
- La prevenció és una bona inversió per minimitzar riscos.
- La col·laboració ciutadana és una de les millors eines preventives.