Sant Cugat commemora els 250 anys del Pi d’en Xandri amb un programa d’actes

Els actes per commemorar els 250 anys del Pi d’en Xandri s’iniciaran el dimecres 5 de juny amb una visita institucional a l’arbre en el Dia Mundial del Medi Ambient. Pel matí, l’alcalde, acompanyat de tècnics forestals revisarà l’estat de salut del pi i desprès acompanyarà l’alumnat de l’escola Pi d’en Xandri, que s’haurà desplaçat fins a l’esplanada de l’arbre, per participar en un particular festa d’aniversari. A la tarda, una taula rodona, moderada pel periodista santcugatenc, Jofre Llombart, analitzarà el passat, present i futur del Pi d’en Xandri i el seu entorn.

Els actes s’allargaran fins a la tardor amb activitats destacades el 28 de juny, Dia Mundial de l’Arbre, i el 24 d’octubre, Dia Internacional Contra el Canvi Climàtic. A l’octubre es presentarà la publicació d’un treball dirigit per Jordi Torrijos, excap del servei de Parcs i Jardins de l’Ajuntament, que relaciona l’evolució del pi, des de la seva plantació, amb la història de Sant Cugat, dividit en períodes de 25 anys. La Marxa Infantil de Regularitat d’enguany també estarà dedicada al Pi d’en Xandri.

Paral·lelament, avancen positivament les gestions de la tinença d’alcaldia de Relacions Institucionals amb la Generalitat per declarar el Pi d’en Xandri Arbre Monumental de Catalunya.

Televisió Sant Cugat va realitzar un documental amb la història d’aquest particular pi que estem emetent al llarg d’aquestes setmanes.

Presentació del programa d’actes
L’alcalde, Josep Maria Vallès, ha presidit l’acte de presentació de d’aquesta sèrie d’actes commemoratius. La iniciativa de dedicar aquest 2024 al Pi d’en Xandri la va prendre el ple de l’Ajuntament, per unanimitat, donant suport a una moció del Govern municipal.

L’acte ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró, així com diversos representants de les entitats col·laboradores en l’organització de l’Any Pi d’en Xandri, entre les quals destaquen el Club Muntanyenc, l’escola Pi d’en Xandri i mitjans de comunicació locals.

Josep Maria Vallès, alcalde: “el Pi d’en Xandri és un dels grans símbols de la nostra ciutat. Forma part del dia a dia dels santcugatencs i les santcugatenques, i històricament moltes generacions han pogut gaudir de la seva fesonomia. Ara, per unanimitat de tots els grups municipals, commemorem els 250 anys del Pi amb un programa d’actes i treballem perquè la Generalitat el declari Arbre Monumental”.

 

PROGRAMA D’ACTES

 

DIMECRES 5 DE JUNY

Dia Mundial del Medi Ambient

9h

Sortida de la comitiva institucional des de la plaça Rotary per anar caminant fins al Pi d’en Xandri

9.30h Trobada de la comitiva institucional amb l’alumnat i els mestres de l’Escola Pi d’en Xandri a l’esplanada de l’arbre

9.45h Revisió de l’estat de salut del Pi d’en Xandri 10.30h Galetes d’aniversari per celebrar els 250 anys del Pi d’en Xandri

19h

Taula rodona al Club Muntanyenc Sant Cugat. 250 anys del Pi d’en Xandri: passat, present i futur

Joan Aymerich, alcalde de Sant Cugat 1987-1999 Jordi Torrijos, excap del servei de Parcs i Jardins de l’Ajuntament

Domènech Miquel, historiador

Lluís Llerena, membre de la “Plataforma Salvem Torre Negra”

Carles Castell, biòleg i naturista de la secció de natura del CMSC

Josep Tarragó, arquitecte de l’Ajuntament de Sant Cugat

Modera: Jofre Llombart

 

DIVENDRES 28 DE JUNY

Dia Mundial de l’Arbre

Activitats programades dins dels actes de Festa Major: 8.30h Caminada popular fins al Pi d’en Xandri

Amb la col·laboració del Club Muntanyenc Sant Cugat 9-10h Esmorzar popular al Pi d’en Xandri i explicació sobre l’històric de l’arbre

10-13h Visita guiada a la Masia de Torre Negra

 

DIUMENGE 13 D’OCTUBRE

65ena Marxa Infantil de Regularitat del CMSC, dedicada al Pi d’en Xandri

 

DIJOUS 24 D’OCTUBRE

Dia Internacional Contra el Canvi Climàtic

19h

Presentació de la publicació editada per

commemorar el 250è aniversari del Pi d’en Xandri

19.30h Projecció del reportatge de Cugat.cat sobre el Pi d’en Xandri

 

DISSABTE 26 D’OCTUBRE

9-11h Recollida d’escombraries a l’entorn del Pi d’en Xandri 11-13h Taller de caixes-niu

 

ALTRES ACTIVITATS

  • Espai a l’exposició Tot Fotoportada dedicat al Pi d’en Xandri Projecte d’innovació d’un “bessó digital” del Pi d’en Xandri
  • Nomenament d’Arbre Monumental de Catalunya
  • Plantació d’un pi descendent del Pi d’en Xandri en un espai de la ciutat, per part dels Xandrins i les Xandrines

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar