Sant Cugat es podrà abastir amb aigua regenerada del Riu Sec per a usos municipals, recreatius i industrials

(17/02/2023 – Redacció)   

Es preveu que l’any 2050 hi haurà un dèficit hídric d’aigua potable a la zona metropolitana de Barcelona si no es comença ja a reutilitzar aigua per alguns usos. Hi ha diverses línies de treball basades en l’aigua regenerada, una d’elles la que s’ha presentat a Sant Cugat.

Al llarg dels anys 2022 i 2023, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan intensificant la producció d’aigua regenerada en l’àmbit metropolità per fer front a la sequera, amb l’objectiu de disposar de més aigua, preservar reserves estratègiques com l’aqüífer del delta del Llobregat i evitar l’alliberament d’aigua dels embassaments.

Un dels projectes futurs, que estan desenvolupat aquests dos organismes consisteix en la captació d’aigua regenerada provinent de la depuradora EDAR-ERA del riu Sec de Sabadell, que actualment produeix més aigua regenerada de la que es necessita per mantenir el cabal ecològic del riu Sec.

Aquest projecte el va iniciar Aigües de Sabadell amb Sorea el 2013, però no ha estat fins fa un any i mig que ha tirat endavant amb l’impuls d’Aigües de Barcelona. L’objectiu és poder subministrar aigua regenerada als municipis metropolitans de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès, així com a la Universitat Autònoma, a Bellaterra. En total, es podria arribar a subministrar aquestes ciutats prop d’1.000.000 de metres cúbics anuals, que equivalen aproximadament al 10 % del seu consum total d’aigua potable.

L’aigua regenerada en aquestes poblacions serà principalment per a usos municipals, recreatius i industrials, tot i que els consums potencials s’acabaran de contrastar durant la redacció del projecte constructiu. L’ACA, l’AMB i l’Ajuntament de Sant Cugat han presentat el projecte que ja està en fase d’estudi. L’objectiu és que el document concreti la dimensió de la infraestructura que fa falta per fer l’aprofitament de l’aigua de la depuradora cap als municipis. La previsió és que aquest estudi estigui acabat d’aquí a un any. Un cop coneguts els detalls, començaria l’obra, que està inclosa a la planificació de l’ACA per al període 2022-2027.

Per tal de poder fer efectiva l’aportació de recurs, cal redactar un projecte constructiu que estudiï els consums potencials i la tipologia d’aquests consums en quant a requeriments qualitatius, de distribució temporal o d’altres que siguin rellevants per al dimensionament de les infraestructures necessàries, així com el contrast amb les capacitats reals de producció de l’EDAR-ERA del riu Sec de Sabadell i les necessitats d’implementació d’infraestructures.

L’AMB ja ha encarregat la redacció del projecte constructiu, que finalitzarà al març de 2024 amb un pressupost de 261.360,00 €. Pel que fa a l’execució de l’obra, està inclosa en la planificació de l’ACA per als propers sis anys i té un import estimat de 5.160.000 €. 

Què és l’aigua regenerada?
L’aigua regenerada és tota aigua que ha estat tractada en una estació depuradora per adequar-la a diferents usos posteriors. La utilització d’aigües procedents d’una depuradora, amb els tractaments addicionals que la facin adient per a determinats usos, és una pràctica que possibilita disposar de més recursos hídrics i reduir el consum d’aigua apta per al consum.

Des del 2018, l’ús d’aigua regenerada a la metròpolis s’ha multiplicat per 15. Els 56 hm3 actuals representen un 20 % dels recursos destinats al consum d’aigua potable, que equival a un 25 % de les necessitats anuals d’aigua potable de la ciutat de Barcelona. Es preveu que el 2030 aquesta producció sigui de 88 hm3 i el 2050 sigui superior als 130 hm3, de manera que podrà cobrir el dèficit estimat actualment.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar