Sant Cugat està preparada per 100.000 habitants?

(27/01/2023 – Redacció )   

Sant Cugat és el municipi de Catalunya que més ha crescut en els darrers anys, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT). En poc més de vint anys hem duplicat la població. Si continua a aquest ritme de creixement (1.884 habitants/any), la ciutat arribarà als 100.000 habitants el 2025.

La nostra ciutat és a hores d’ara la 12a més poblada de Catalunya, només per darrere de les capitals de província, algunes ciutats de l’àrea metropolitana i els nuclis històrics industrials.

Poc queda ja del petit poble rural de principis del segle passat, de poc més de dos mil habitants. A partir dels anys 60, la població comença a créixer i en només una dècada es dupliquen els habitants, passant dels deu als vint mil. És una època d’arribada de migrants, de creixement de la natalitat, de millora de les comunicacions amb Barcelona i d’implantació a Sant Cugat de les primeres grans empreses, com la Condiesel. Tot i això, la nostra ciutat no era la que més creixia a la plana vallesana. Ciutats veïnes més industrialitzades com Rubí o Cerdanyola ens van superar en habitants fins ben entrat el segle XXI.

És en aquest darrer quart de segle quan la nostra ciutat experimenta el creixement demogràfic més alt de tota Catalunya. Els 50.000 habitants de l’any 2.000 es duplicaran el 2025, quan es preveu que la ciutat superi el llindar dels 100.000 habitants.

Els motius
Sant Cugat amb prop de 50 quilòmetres quadrats, va disposar durant molts anys de molts terrenys on edificar. Durant les dècades dels 90 i els 2000 es va construir a una velocitat record. L’índex de metres quadrats construïts cada any, va situar Sant Cugat entre les 5 poblacions que més construïen durant dues dècades. Van néixer barris com el Parc Central, Volpelleres i altres com Mira-sol van multiplicar per quatre els seus habitants. Les millores de connexió amb Barcelona a través dels ferrocarrils i la proximitat amb les principals autopistes del país, el van convertir en destí ideal per a tots aquells que treballaven a la capital però buscaven una ciutat de ciutat més verd i amable. Però aquest mateix model de ciutat, la gran demanda i l’evolució del mercat immobiliari també va convertir la ciutat en una de les més cares de Catalunya.

Una ciutat que expulsa
Sant Cugat ha crescut molt, però també ha expulsat a molts dels seus habitants. Molts joves que a l’hora d’emancipar-se no han pogut permetre’s un habitatge a la ciutat. Les dades del 2021 de l’IDESCAT són molt simptomàtiques: fa dos anys la ciutat va acollir a 6.446 habitants, però a l’hora van marxar 4.403 persones. La ciutat va créixer, però a l’hora va expulsar a milers de santcugatencs, la meitat dels quals (el 47,7%) van buscar un nou habitatge a un altre municipi del Vallès Occidental.

Aquest gran creixement no només ha modelat el perfil de la seva població, també obliga la ciutat a adaptar els serveis i les infraestructures a les necessitats d’una gran ciutat.

Sant Cugat està preparat?
Totes les ciutats catalanes de més de 100.000 habitants tenen un hospital públic propi i uns jutjats. Sant Cugat no té ni una cosa ni l’altre, ni està previst que ho tingui. El darrer gran barri, Volpelleres, va créixer sense serveis i comerços bàsics. Va haver d’esperar una dècada per a tenir un caixer automàtic. En alguns casos, Sant Cugat ha crescut tan ràpid que les administracions no han tingut temps d’actuar amb previsió. Un exemple és la neteja viària i recollida de residus, el servei amb el pressupost més alt de l’Ajuntament, un contracte caducat i infradimensionat. Podriem parlar d’educació, de la segona residència pública, de carrers sense asfaltar però també d’altres casos en què sí que s’està tenint la voluntat d’adelantar els serveis a les necessitats: és el cas del futur barri de ca n’Ametller.

El darrer gran barri
S’ha defint com la darrera gran parcel·la de sòl urbanitzable de Sant Cugat. Es tracta de 60 hectàrees de terreny entre la carretera de Rubí a Sant Cugat, l’autopista AP7, l’Hospital General i el Turó de Can Mates. El nou barri de ca n’Ametller serà un gran espai on s’aixecaran 4.400 habitatges, dels que l’Ajuntament vol que la meitat siguin de protecció oficial. També l’han batejat com a “ecobarri” perquè reservarà un gran eix verd que donarà continuïtat al parc de Can Mates per la Riera de la Guinardera. També es fomentarà el transport sostenible i els edificis autosuficients. Un gran projecte que inclourà el soterrament de les vies de Renfe i la construcció de l’intercanviador entre les Rodalies i els ferrocarrils a l’alçada de l’Hospital general. Un gran projecte a 20 anys vista que definirà com serà el Sant Cugat del futur.

Quin és el límit?
El ritme de creixement seguirà mentre duri el sòl edificable. El darrer gran barri serà el de ca n’Ametller i mentre la política municipal limiti l’alçada dels edificis, com fins ara, aquest serà potser el sostre de Sant Cugat. Una ciutat que segons les estimacions de l’IDESCAT, el 2041 tindrà ja 112.263 habitants.

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar