Sant Cugat inicia una prova pilot per detectar el coronavirus en aigües residuals

05/06/2020 – REDACCIÓ  /

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i el president executiu d’Aigües de Catalunya, David Madí, han signat un protocol d’actuació per iniciar una prova pilot a Sant Cugat que permetrà fer un seguiment dels rastres genètics del coronavirus que es trobin en l’aigua del clavegueram del municipi, i fer-ne un monitoratge amb SARS-GOAnalytcs, una eina capaç de detectar-la.

Segons ha informat l’Ajuntament, ja s’han iniciat els mostreigs, que es realitzaran en dos punts del clavegueram del municipi i es prendran mostres cada dos dies. Amb aquest mostreig es recullen aigües residuals del 95% de la població de Sant Cugat. El protocol permetrà que durant quinze dies el model SARS-GOAnalytics faci un seguiment, i contribueixi a monitorar i diagnosticar de manera primerenca l’evolució de la malaltia al municipi.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla ha destacat que “l’Ajuntament de Sant Cugat vol ser capdavanter en la lluita contra el virus de la COVID-19. Davant de l’oferiment d’Aigües de Catalunya de fer a la nostra ciutat la prova pilot per implantar aquest nou mètode de seguiment de la pandèmia vam entendre que hi havíem de col·laborar plenament per vetllar per la salut dels veïns i veïnes. Espero que de les dades de les anàlisis confirmin que el nombre de persones infectades pel virus va disminuint dia a dia“. També ha afegit que “aquestes dades seran compartides amb el Departament de Salut, en concret amb la Zona Sanitària Metropolitana Nord“.

SARS-GOAnalytics

SARS-GOAnalytics és un sistema desenvolupat per Aigües de Catalunya, i verificat pel CSIC, que permet monitorar com s’està comportant la pandèmia i el que en aquests moments és especialment rellevant: es pot sectoritzar i controlar en l’àmbit de petites poblacions o fins i tot, a escala de barris.

Aquest projecte és un primer pas, però la proposta és posar a disposició dels Ajuntaments i de la Generalitat “un Sistema d’Alerta Primerenca, que pot evolucionar als municipis que ho desitgin sectoritzant i controlant en detall, detectant allà on s’iniciï un nou focus de COVID-19, en temps real“, ha destacat David Madí, president Executiu d’Aigües de Catalunya.

També ha explicat que el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies: “Aquest ARN és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que el pacient ni tan sols tingui símptomes o sàpiga que està infectat, és a dir, sigui asimptomàtic, i això és el que ens permet avançar-nos als altres mètodes de control“. Així mateix ha dit “estem preparats per prevenir, alertar i anticipar-nos a un possible nou pic de la pandèmia que es produeixi en els propers mesos“.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #96

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar