Sant Cugat participa per primera vegada al Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

(14/2/2024 – Redacció)

Els alumnes de secundària de Sant Cugat participen aquest any, per primera vegada, en el projecte Torneig de Dramatúrgia per Instituts, una activitat artística i formativa que forma part del programa educatiu “Escoles a  Escena” del Teatre-Auditori Sant Cugat. El torneig té com a objectiu apropar els/les joves  a les arts escèniques i treballar la creació de públics culturals i el contacte amb  professionals del sector. 

Entre els mesos de febrer i abril, 8 alumnes que cursen el Batxillerat Escènic a  l’Institut Angeleta Ferrer rebran orientacions de diversos professionals del món  de l’escena sobre el procés d’escriptura teatral, assaig i representació de les  seves pròpies creacions.  

Final del Torneig del curs 2023 a la Sala La Planeta. Fotografia de Harold Abellan – A tempo

El Torneig de Dramatúrgia per a Instituts és un projecte impulsat per Tramoia Cultura dins la seva àrea  de mediació. Es tracta d’una activitat artística i formativa per acostar els i les joves a les arts  escèniques i per treballar la creació de públics culturals, que ofereix una panoràmica de tots els passos  de creació d’una obra teatral: des de l’escriptura i lectura de text, fins als assajos de la posada en escena  amb intèrprets.  

Al llarg de sis sessions a les aules del mateix centre, l’alumnat participant rep formació per part d’un  equip de professionals de les arts escèniques i de la dramatúrgia. Un cop treballats els textos a  l’aula amb dramaturgs, se n’assaja la posada en escena amb actors i actrius professionals. Finalment,  es representen totes les peces en un acte a mode de combat, on l’alumnat i el públic assistent han de  votar la que més els hagi agradat per tal que en surti una guanyadora.  

Tramoia Cultura va impulsar aquest projecte ara fa 5 anys a les ciutats de Girona i Salt gràcies a  la col·laboració amb la Fundació Atempo i el festival Temporada Alta -organitzador del Torneig de  Dramatúrgia Catalana en l’àmbit professional- i també al municipi de Castelló d’Empúries el 2023, amb  el suport de l’Ajuntament del municipi. En aquest temps, el projecte s’ha consolidat i ha permès que  centenars de joves s’acostin a les arts escèniques en hores lectives.  

Amb l’objectiu de fer arribar el teatre i l’escriptura a més territoris, s’ha establert una nova aliança amb  Xarxa Transversal, una entitat que aplega 10 ciutats mitjanes d’arreu de Catalunya que col·laboren en  l’àmbit de la cultura. D’aquesta manera, de febrer a juny alumnat de batxillerat de centres de Mataró,  Granollers, Sant Cugat del Vallès, Olot, Figueres, Reus i Vilanova i la Geltrú aprendran a escriure  històries i a posar-les en escena.  

La final es durà a terme a la Sala Beckett de Barcelona el 14 de maig de 2024, on totes les classes  mostraran les seves obres i se n’escollirà una guanyadora.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar