Sant Cugat portarà al ple una moció per exigir a Endesa que condoni el deute a les famílies vulnerables

06/09/2019 – REDACCIÓ /

Aquest dijous Sant Cugat i una cinquantena d’ajuntaments catalans van signar a Terrassa una declaració que exigeix a Endesa que condoni els 21 milions d’euros corresponents al deute que les famílies vulnerables i en situació de pobresa energètica han contret amb la companyia en els darrers anys. El deute que han contret les 158 famílies santcugatenques puja a 113.000 euros.  Aquesta declaració es presentarà en forma de moció en el ple de l’Ajuntament de Sant Cugat.

L’acord es va prendre en el marc de la trobada que diversos ajuntaments catalans van celebrar a la ciutat de Terrassa i on a banda de l’alcalde d’aquest municipi, Jordi Ballart, també hi van assistir  l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla o la de Girona, Marta Madrenas, entre d’altres.

trobada-alcaldes-pobresa-energètica
Trobada d’alcaldes a Terrassa per trobar una solució a les demandes d’Endesa

Reclamen que Endesa retiri la carta i perdoni el deute

El text també reclama a la subministradora que retiri la carta que el 31 de juliol va enviar a prop de 400 ajuntaments i insta el Govern a liderar un front comú per obligar les empreses energètiques a complir amb la llei 24/2015. A la reunió també hi han participat membres de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica.

Els 49 municipis que van participar en la reunió que es va celebrar aquest dijous al Centre Cívic Francesc Macià de Terrassa consideren que el deute que les famílies vulnerables en situació de pobresa energètica tenen contret amb Endesa s’ha de condonar i afirmen que cap administració ha d’assumir aquesta despesa. “No acceptarem cap xantatge, si volen la col·laboració de la gestió del deute haurà de ser en el marc d’un conveni signat entre les empreses elèctriques i les administracions públiques catalanes on quedin garantits els fons previstos en la Llei 24/2015”, va assegurar l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

El batlle va explicar que els consistoris van signar un document que porta per títolDeclaració de Terrassa” en què queda palesa aquesta reclamació. El text també demana a la subministradora que retiri de forma immediata la polèmica carta que el passat 31 de juliol va fer arribar a prop de 400 consistoris catalans.

Alhora insta el Govern i les institucions supramunicipals “a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics” i els demana que treballin “de forma transversal” fent de paraigua per la negociació amb les companyies elèctriques i per fer complir la Llei 24/2015 que el Parlament va aprovar per unanimitat. “No tolerarem l’amenaça de privar d’un dret bàsic les persones més vulnerables”, va expressar Ballart.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar que aquest text evidencia el compromís del món municipal amb els ciutadans. “Volem deixar en evidencia que els municipis fa molt que treballem de forma ingent destinant molts recursos per preservar els drets de tota la ciutadania, i especialment la més vulnerable”, va apuntar. La batlle va afegir que la trobada d’aquest dijous pretén donar una resposta conjunta i ser “un acte de dignitat” que demostri que hi ha “unitat d’acció”.

El deute que reclama Endesa, menys del 0,3% dels seus guanys

La reunió també va comptar amb la presència de representants de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica. Maria Campuzano, presidenta de l’ens, va assegurar que aquest deute “és responsabilitat d’Endesa perquè és una companyia que està fent negoci amb la gestió d’un dret fonamental com és l’energia i pel qual està obtenint beneficis milionaris”.

Així mateix, va recordar que en el temps que la llei 24/2015 ha estat en vigor “ha obtingut més de 5.400 milions d’euros de beneficis i el que està reclamant a l’administració representa menys del 0,3% dels seus guanys”, va detallar.

Aquesta reunió és la tercera que se celebra aquesta setmana per abordar l’amenaça d’Endesa de tallar la llum a les famílies vulnerables amb deutes a la subministradora elèctrica. Dilluns va tenir lloc la primera i va servir perquè el Govern, les diputacions, els municipis, i les entitats del tercer sector que treballen amb pobresa energètica acordessin cercar una resposta ”conjunta i coordinada” que forci les elèctriques a signar convenis per solucionar els impagaments.

Dimecres la Diputació de Barcelona va organitzar una altra cita en què la presidenta de l’ens, Núria Marín, va demanar als ajuntaments que van rebre la carta d’Endesa que no paguin “absolutament res”. Marin va afirmar que els recursos sortiran dels pressupostos del Govern.

Comparteix
També et pot interessar

CATEGORIES NOTÍCIES

Categories

Sant Cugat Magazine #96
Gener 2024

Directe TV

Enquesta activa

Què tens previst fer aquest estiu?

A. Em quedaré a Sant Cugat
B. Faré turisme nacional
C. Marxaré a l’estranger