Sí és sí

Sí és sí


El 25 de maig s’aprovava el projecte de llei de llibertat sexual, Sí és Sí. Faltarà encara el seu pas pel Senat. Amb reforma del codi penal perquè el consentiment sigui la peça clau en jutjar els delictes sexuals, traient la distinció entre abús i agressió sexual. Fins ara, per considerar-se agressió sexual havia d’haver-hi violència física, intimidació o arma. La tipificació entre abús o agressió sexual estava en l’exercici de violència o intimidació.

Segurament recordaràs el cas de la ¨Manada¨ on en primera instància es va considerar abús perquè la judicatura no va entendre que cinc homes poguessin intimidar a una noia de 18 anys en un portal, doncs en cap moment ella va presentar oposició física. Indignació total i els carrers es van omplir de veus cridant ¨no és abús, és violació. Fins a arribar a l’Audiència no es va determinar que havia sigut violació i l’estat de shock de la noia no significava en absolut el consentiment sinó una mesura de supervivència.

Les violències sexuals són una de les vulneracions més habituals dels drets humans i que afecta de manera més desproporcionada a les dones. Desapareix, doncs, la paraula abús i tot acte no consentit serà considerat agressió sexual i tota penetració no consentida, violació.
Les crítiques s’han deixat sentir en alguns sectors que qualifiquen de populisme punitiu la reforma. També associacions de dones prostitutes i en 11 organitzacions de drets humans doncs en el segon borrador del projecte de llei el govern afegia el ferm compromís d’abolir la prostitució. Les dones prostitutes consideren que les criminalitzen i que volen invalidar el consentiment del treball sexual, negant-les la capacitat d’acció i les decisions d’un grup compost bàsicament per dones. L’abolició per elles suposaria augment de la seva vulneració a la violència i a l’explotació, reclamen escolta per part de l’administració.

La llei ens oferirà un marc legal, però ens fa falta molta perspectiva de gènere, molta educació en violències i molta formació en molts sectors de la societat perquè cap víctima sigui qüestionada.

 
 

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar