Sibelius & Elgar, la proposta de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat per aquest febrer

(15/02/2023 – Daniel Romaní)   

“¿Per què el compositor anglès Edward Elgar (1857-1934) va batejar la que ha esdevingut la seva peça més coneguda com a “Variacions Enigma”? És tot un enigma. ¿Qui eren els 14 amics i amigues als quals va dedicar cadascuna de les variacions? No se’n sap gaire res”, comenta el director titular de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, Salvador Brotons, que dirigirà aquesta obra cerimonial i melòdica, de gran lluïment per a l’orquestra, el proper 12 de febrer al Teatre Monumental de Mataró i el 17 de febrer al Teatre-Auditori Sant Cugat.

En aquest mateix esdeveniment també s’interpretarà el Concert per violí i orquestra en Re menor op. 47, del finlandès Jean Sibelius (1865-1957). “És una obra de la mateixa època de les “Variacions Enigma”. Les variacions d’Elgar van ser compostes el 1899, i aquest concert de Sibelius tan sols quatre anys més tard, el 1903. El concert per a violí i orquestra de Sibelius és molt difícil per al volí solista, i també per a tota l’orquestra. És un “tour de force”, d’una gran bellesa. Sibelius, romàntic tardà, va “revisar-lo diverses vegades i li va quedar molt rodó”, diu Brotons. La violinista solista serà la catalana Inés Issel.

En aquest mateix concert s’estrenarà l’obra Seny, del compositor català Tomàs Peire (1979-). “Programar obres d’autors catalans és una de les divises de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat des dels seus inicis, ara fa més de 30 anys”, subratlla Salvador Brotons, director i compositor català de prestigi internacional, que des d’aquesta temporada és director titular de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat.

La violinista Inés Issel Burzyńska. Fotografia: OSSC

Inés Issel Burzyńska, violí
Nascuda a Tarragona l’any 2001, Inés Issel Burzyńska va començar la formació musical amb la seva mare, Iwona Burzyńska. Va estudiar a l’Escola de Música Reina Sofía, a la càtedra de violí Telefónica amb el professor Zakhar Bron, i a l’acadèmia d’elit Meisterklasse Zakhar Bron Academy & Interlaken (Suïssa). En la seva curta però intensa carrera artística ha aconseguit molts èxits significatius, entre els quals el primer premi del 13è Concurs Internacional de violí en honor de Karol Lipiński i Henryk Wieniawski a Lublin, el 2015. Ha actuat en prestigioses sales de concerts.

Salvador Brotons. Fotografia: Manel Espinosa

Salvador Brotons, director d’orquestra
L’actual director titular de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, Salvador Brotons (Barcelona, 1959), va estudiar flauta, composició i direcció d’orquestra. Va ser flauta solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i membre de l’Orquestra Ciutat de Barcelona. Ha escrit més de 160 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat importants premis de composició, entre els quals el Premio Orquesta Nacional de España i el Premi Ciutat de Barcelona. Ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma”, de l´’Orquestra Simfònica del Vallès i de la Banda Municipal de Barcelona. Des de l´any 1991 és el director titular de la Vancouver Symphony (Estat de Washington). És també professor de composició i de direcció d’orquestra de l’Escola Superior de Música de  Catalunya (ESMUC).

L’Orquestra Simfònica Sant Cugat
Òpera, jazz simfònic, música clàssica, música contemporània, sarsuela, flamenc, música de pel·lícula…són alguns dels estils que trobem a l’extens repertori de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. Aquesta formació va néixer el 1990 com a Orquestra de Cambra Sant Cugat, i poc més tard va esdevenir simfònica. Al llarg d’aquests anys ha realitzat més de 750 concerts arreu del país (al Palau de la Música Catalana, al Gran Teatre del Liceu, a L’Auditori de Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya, a la Sala Oval del Palau Nacional, al Palau Sant Jordi…) i ha esdevingut una de les principals orquestres de Catalunya. Des de la temporada 1996-97, l’Orquestra Simfònica Sant Cugat compta amb un cicle estable de concerts al Teatre-Auditori Sant Cugat. Salvador Brotons n’és el director titular i Josep Ferré -que va ser-ne director titular durant tres dècades- el director artístic.

Concert “Sibelius&Elgar”
Director: Salvador Brotons
Violí solista: Inés Issel
12 de febrer 2023, 18.00 hores, Teatre Monumental de Mataró
17 de febrer 2023, 20.00 hores, Teatre-Auditori Sant Cugat

Comparteix
També et pot interessar

CATEGORIES NOTÍCIES

Categories

Sant Cugat Magazine #96
Gener 2024

Directe TV

Enquesta activa

Què tens previst fer aquest estiu?

A. Em quedaré a Sant Cugat
B. Faré turisme nacional
C. Marxaré a l’estranger