Sindicat de Llogateres: “Cada dia que passa, Sant Cugat esdevé un municipi més desacomplexadament elitista”

(17/1/2024 – Redacció)

Sant Cugat és la ciutat amb els preus dels lloguers més alts de Catalunya. Segons les darreres dades de l’Incasòl, la mitjana del lloguer a la ciutat al darrer trimestre se situa als 1.500 euros, gairebé el doble de la mitjana catalana que és de 850 euros. Els preus de compra no estan gaire millor: som el segon municipi català amb el preu més car per metre quadrat. A la vista d’aquestes dades i a l’espera de què s’apliqui la nova llei de regulació del lloguer el mes vinent, volem saber què opinen des del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat de l’estat de l’habitatge a la ciutat.

Sant Cugat és la ciutat amb els lloguers més alts de Catalunya (1.500 euros de mitjana). Què opineu al respecte? Com afecta els santcugatencs?
És un lamentable rècord que anem revalidant any rere any. La majoria de població no pot afrontar aquests preus i es veu obligada a marxar de Sant Cugat i, paral·lelament, arriben famílies benestants. És un procés de substitució poblacional que fa molt que funciona. Des del Sindicat estem convençudes que la pressió social i política i la comunitat són eines que ens permetran frenar aquesta frivolitat.

Sant Cugat també és la segona ciutat catalana amb el preu més car per metre quadrat. Quina opinió us mereix?
Que el dret a l’habitatge estigui a la mercè del mercat té conseqüències nefastes per a les classes populars. Que quedi en mans d’immobiliàries, fons voltor i grans propietats deixa indefensa a la gent. Massa sovint el dret a la propietat privada i l’afany d’enriquir-se passa per sobre de què la gent pugui viure a casa seva. Cada dia que passa, Sant Cugat esdevé un municipi més desacomplexadament elitista.

Quines polítiques s’haurien d’aplicar per facilitar l’accés a l’habitatge davant d’aquestes dades?
Calen polítiques valentes d’habitatge. Cal una inversió important i sostinguda en el temps que garanteixi un part d’habitatge públic molt més ampli. El percentatge d’habitatge públic actual és ridícul, no és capaç d’absorbir ni als casos d’emergència social. Cal continuar avançant en la regulació de preus de lloguer i baixar-lo fins que sigui assequible, cal que aquesta regulació no sigui una anècdota en el temps, calen també polítiques atrevides i efectives per sancionar els abusos i males pràctiques de propietaris, que sovint queden impunes.

Què s’ha fet bé i que malament en l’àmbit municipal en els darrers anys en qüestió d’habitatge?
Costa ser optimista quan el parc d’habitatge públic de Sant Cugat és del 4,2%. Una xifra molt inferior a les xifres de la resta d’Europa (la mitjana a Àustria és del 24% o a Viena és del 60%). Hi ha desnonaments continuats, la cobertura de Serveis Socials és molt limitada, no es va aplicar cap sanció quan hi havia regulació de lloguers i les propietats la incomplien… tot plegat és força decebedor.

Per on creieu que passa la solució al problema de l’habitatge: pel govern de Madrid, la Generalitat, els Ajuntaments o la societat en general?
Passa per tots els estaments. Cal que l’habitatge deixi de ser un bé de mercat i sigui un dret garantit. L’habitatge no són unes sabates ni un mòbil que puguis comprar i vendre a la lleugera. De l’habitatge en depèn l’estabilitat material i emocional de les persones. Hi ha desnonaments cada dia i després ens posem les mans al cap quan augmenten problemes de salut mental. Cal una societat compromesa, conscient i organitzada sí, però sobretot calen institucions fortes i valentes, jutjats inclosos. Cal que el poder judicial deixi de fer la vista grossa.

Creieu que Sant Cugat és un reclam per als fons d’inversió? Teniu constància o dades de fons d’inversió estrangers comprant vivenda a Sant Cugat?
Sí que ho és, només amb els casos que ens arriben al Sindicat de Llogateres ja ens és evident que els fons d’inversió es freguen les mans amb Sant Cugat. Els preus pugen constantment. Mentre uns engreixen beneficis, la gent de Sant Cugat pateix per arribar a final de mes o marxa, això és la realitat que ens arriba al Sindicat.

Què opineu sobre el nous models residencials com el “coliving”?
Volem puntualitzar que el que està fent Novafinca no és coliving malgrat anomenar-ho així. El que s’està fent són residències encobertes profundament individualistes que no té res a veure amb l’esperit comunitari del coliving. Al marge d’això, no deixa de ser una forma més per expulsar a la gent de Sant Cugat per guanyar molts més diners.

Els pisos turístics són un problema a Sant Cugat?
Sant Cugat és un municipi ben connectat amb Barcelona i, per tant, els pisos turístics són una amenaça. Temem que Sant Cugat segueixi la inèrcia de Barcelona. Estem també a l’expectativa de com afectarà la regulació dels pisos turístics. Malauradament, les regulacions sempre van un pas enrere dels mercats, però celebrem que es facin passos en aquest sentit.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar