Tretze detinguts i més de 400 animals de companyia rescatats en una operació policial conjunta contra el maltractament animal

(19/10/2023 – ACN)  

Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Policia Nacional i Guàrdia Civil han donat els detalls en roda de premsa de l’operació conjunta que van dur a terme el passat 20 de setembre contra el maltractament animal que es va dur a terme de forma simultània a diverses ciutats espanyoles, entre elles Sant Cugat.

Font: ACN

La operació ha acabat amb tretze detinguts per maltractament animal, intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals i la intervenció de més de 400 animals de companyia. Principalment, es tracta de cadells de gossos i gats de races d’alta cotització al mercat actual que, segons la policia, podien vendre’s per un preu mitjà d’entre 500 i 1.500 euros. 

L’organització criminal al darrere de la comercialització va ser neutralitzada el 20 de setembre després que els investigadors relacionessin una xarxa de comerç il·legal que connectava Madrid, Barcelona, Andorra i països de l’Est d’Europa, lloc d’origen d’alguns d’aquests animals.

Dels 13 detinguts, un es troba en presó i la resta en llibertat provisional. És la primera duta a terme de forma conjunta pels quatre cossos policials i es va iniciar a finals de l’any 2020 arran de les deficiències detectades en la inspecció de la botiga ‘Bitxets’, de venda d’animals ubicada a Barcelona, on es van localitzar 33 gossos malalts.

Un criteri “exclusivament econòmic”
Segons ha explicat en roda de premsa Víctor Cosialls, inspector dels Mossos i cap de l’Àrea Central de Medi Ambient, el criteri de l’organització era “exclusivament econòmic”, ja que la cura del benestar animal, el compliment normatiu i la prevenció de malalties era inexistent. Per exemple, eren importats per sota de l’edat legal de transport, és a dir, amb menys de tres mesos d’edat, i eren venuts “el més aviat possible” quan arribaven a destí per tal de vendre’s com a cadells de curta edat.

L’organització era dirigida principalment des de Barcelona i Madrid i operava en diversos indrets a més d’aquestes dues ciutats, com per exemple també a Mataró, Girona, Sant Cugat o Esplugues. Els cadells es venien a Espanya, Andorra i Dubai per preus que variaven segons raça i època de l’any, però que es movien, de mitjana, entre els 500 i 1.500 euros per animal.

El capità de la Guàrdia Civil Umberto Quiroga ha explicat que alguns dels detinguts no tenien antecedents, però altres sí que en tenien i estaven vinculats al maltractament animal. Segons ha relatat, el nivell de vida dels detinguts era alt. “Vivien en cases que valien molts diners, tenien bons cotxes, passaven vacances en ressorts de luxe”, ha indicat.

Des dels Mossos, l’inspector Cosialls ha assegurat que la investigació encara no està tancada i no descarten fer més actuacions o detencions. Amb relació als animals rescatats en instal·lacions de cria il·legal o botigues, aquests han rebut atenció veterinària i es troben ara en bones mans, en protectores o centres d’acollida.

Origen de la investigació
L’origen de la investigació es remunta a finals del 2020, quan la Guàrdia Urbana va fer una inspecció a l’establiment arran de denúncies realitzades a l’Oficina de Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona per presumptes irregularitats relacionades amb les condicions de salut dels animals que es venien a l’establiment.

La Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana va poder comprovar que existia un maltractament animal per manca de cura i que generava morts entre els animals. D’altra banda, les cartilles sanitàries i passaports de viatge dels animals presentaven anomalies evidents, cosa que mostrava un exercici sistemàtic de manipulació del contingut, fet compatible amb el delicte de falsificació documental.

Els agents també van poder comprovar anomalies en el transport, el tracte dels animals a la destinació i la seva comercialització, detectant indicis de diferents delictes en tots ells: maltractament animal, usurpació de funcions, falsificació documental i estafa.

Arran d’això, la botiga va ser precintada i es va crear, per primera vegada, un equip conjunt de recerca dels quatre cossos policials liderat pel Jutjat d’Instrucció número 23 de Barcelona i la Fiscalia Provincial especialitzada en medi ambient, que va comprovar que aquestes actuacions il·lícites es cometien en diferents establiments ubicats a Catalunya, Madrid i Andorra.

A partir d’aquí, els cossos policials comparteixen informació, creen sinergies i detecten coincidències en actuacions en diferents indrets fins que, finalment, el 20 de setembre passat es van fer una dotzena d’entrades i escorcolls en diferents punts que permeten neutralitzar l’organització.

Per tot plegat, els diferents representants dels cossos policials han coincidit a destacar el treball conjunt i la unió d’esforços per primer cop en aquest àmbit per dur a terme un dels principals operatius a nivell estatal desenvolupats fins ara.

Mètodes d’adquisició i venda dels animals
L’organització tenia diversos mètodes per adquirir animals: la importació intracomunitària des de països d’Europa de l’Est, la cria a centres il·legals administrats pels mateixos investigats, o bé la compra il·legal per xarxes socials.

El transport d’aquests animals es feia normalment per carretera, en vehicles amb espai reduït i ventilació deficient, amb trajectes llargs, de vegades més de 2.000 quilòmetres, que seria l’equivalent a més de 20 hores de desplaçament.

Les condicions de manca d’higiene i cura propiciaven el desenvolupament de malalties en algun dels animals i provocava el contagi entre la resta d’animals transportats. Posteriorment, les pèssimes condicions dels establiments de venda agreujaven la situació produint el contagi de la resta d’animals que es trobaven a les botigues.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar