Un nou llibre ens descobreix el valor històric de la Casa Abacial

(11/1/2024 – Redacció)

Durant els darrers cinc anys, un equip liderat per Mn. Blai Blanquer ha recopilat totes les  actuacions que s’han dut a terme a la Casa Abacial durant dues dècades. Un treball que es publica ara en forma de llibre i que ha anat més enllà per englobar la història d’aquest edifici, abans conegut com a el Palau de l’Abad i que té mil anys d’història.

L’historiador Domènec Miquel és un dels autors d’aquest llibre, on també ha participat l’arquitecte Antoni Codina, l’editor santcugatenc Joan Arís i Mn. Blai Blanquer, que com a rector de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià va residir a la Casa Abacial del 1997 fins al 2018. Ell mateix explica en quines condicions es va trobar l’edifici quan va arribar.

Mn. Blai va decidir afrontar la reforma i el que havia de començar amb la simple instal·lació de la calefacció es va convertir en una sèrie de grans intervencions per garantir la consolidació de l’edifici. Una intervenció dirigida per l’arquitecte Antoni Codina on es van posar en valor diferents elements com arcades o capitells que es van anar trobant a mida que avançaven les obres.

Dues dècades d’intervencions que van permetre conservar l’edifici i garantir l’harmonia entre el llegat històric i la modernitat per a la seva funcionalitat actual. El llibre porta per títol “Les actuacions a la Casa Abacial en el canvi de mil·leni”.

El pròleg és de l’Abat emèrit de  Montserrat, Fra Josep Maria Soler, que contextualitza la importància històrica i religiosa de  l’edifici i l’epíleg el signa l’actual rector de la parròquia, Mn. Emili Marlés, que descriu la  vitalitat de la Casa, com a seu de la parròquia, i els reptes de futur.

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar